Sayfa yükleniyor lütfen bekleyiniz.
Anasayfaya dön

Kadıköy Gezi Rehberi.

Kadıköy, İstanbul

Kadıköy Gezi Rehberi.

Kadıköy, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan ilçelerinden birisidir. Kocaeli Yarımadası'nın güneybatı kesiminde bulunan Kadıköy, batı ve güneyde Marmara Denizi, kuzeybatıda Üsküdar, kuzeydoğuda Ataşehir ve doğuda Maltepe ilçeleriyle çevrilidir.

 

Marmara sahilleri boyunca Haydarpaşa'dan Bostancı'ya dek kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda oldukça uzun bir sahil şeridine (yaklaşık 21 km) sahip olan Kadıköy'de kıyı şeridi ve buna paralel uzanan ana ulaşım güzergahları yerleşme yapısını belirlerken, daha geride yer alan D-100 Karayolu ilçenin kuzey sınırını oluşturur.

 

Kadıköy’ün Tarihi

Kadıköy’ün kuruluşu, Bizans’ın kuruluşundan 17 yıl kadar öncedir. Kuruluş tarihi olarak M.Ö 675 yılı kabul edilir. Fikirtepe’den sonraki ilk yerleşme Halkedon (Moda Burnu ile Yoğurtçu arasında kalan yer) olmuştur. Günümüze bu şehirden maalesef kalıntılar ulaşmamıştır. 

 

Kadı Hızır Bey’in bugünkü Osmanağa Camii’nin bulunduğu yere yaptırdığı cami, Osmanlı’nın buradaki ilk önemli yapısı olmuştur. Kadıköy’ün asıl gelişmesi ise Selimiye Kışlası, Haydarpaşa Askeri Hastanesi gibi yapıların inşasından sonra başlamıştır. Özellikle 1857’de başlayan düzenli vapur seferleri Kadıköy’ü yerleşim için tercih edilir bir konuma taşımıştır. Kadıköy, 1869 yılında Üsküdar Sancağı’na bağlanmıştır.

 

Uzun süre Üsküdar’a bağlı kalan Kadıköy ancak 1930 yılında ilçe olabilmiştir.. Yaygın olan etkinliği ticarettir. Ticaretin yoğun olduğu bölgeleri ise Kadıköy Çarşısı, Altıyol, Bahariye ve Bağdat Caddesi olarak sıralanmaktadır.

 

 

 

Kayışdağı’ndan çıkıp Kalamış Koyu’na dökülen Kurbağalıdere’nin etrafında milattan 1500 – 3000 yıl önce insanların yaşadığına dair izler bulunmuştur fakat bugüne kadar o bölgede ciddi bir inceleme yapılmamıştır. Fikirtepe dolayında arkeolojik araştırma yapılmış fakat sonuçlar pek tatminkâr olmamıştır. 1942 – 1952 yılları arasında Söğütlüçeşme Caddesi ve Gazhane’de yapılan kazılarda bronz çağına ait eserler de bulunmuştur. Fikirtepe dolaylarında bulunan eserler arasında çekiç olarak kullanılan taşlar, inci taneleri, firuze taşı, tunçtan yapılmış ok ucu, balık iğnesi ve farklı çeşit iğnelerdir.

 

Moda Burnu’nda ise topraktan yapılmış kandiller, üzerinde boyalı nakışları olan vazolar, öküz heykeli, sakallı erkek başı, kalkedon kitabesinin olduğu tunç bir levha bulunmuştur. Kadıköy’de bulunan eserlerin benzerleri eski Trova şehri olan Hisarlık bölgesinde de görülmüş bundan dolayı da Kadıköy ile Trova arasında kültür ve ticaret bakımından yakınlık olduğu fikri doğmuştur. Tarım araç ve gereçlerine az rastlanması halkın hayvancılık ve balıkçılıkla geçindiğini düşündürtmüştür.

 

Fikirtepe’de bulunan çanak çömleklerin benzerlerine Eskişehir Ovası’nda yapılan kazılarda da rastlanmıştır. Bu yüzden Fikirtepe halkının Orta Anadolu kökenli olduğu tahmin edilmektedir.

 

 

 

Kadıköy’de Yaşamış Tarihi Şahıslar

446 yılında II. Teheodes Kadıköy’de ikamet etmiştir. II. Konstantin Dönemi’nde Kadıköy’de yapılan sarayın güzelliğinden Villehardouin uzun uzun bahseder. Yeri tam olarak bilinmemekle beraber Yeldeğirmeni sırtlarında olduğu tahmin edilmektedir. Zira burada yapılan apartmanların temel kazılarında çok kalın duvar kalıntılarına rastlanmamıştır.

 

Eflatun’un öğrencilerinden Ksemokrates Kadıköy’de doğmuştur. O zamanlar Kadıköy kalabalık olmasa da boğazları ve Anadolu yakasını içine alan bir hükümet merkeziydi.

 

Bizans İmparatoru Jüstinyanüs ve eşi Theodora Fenerbahçe’de yaptırdıkları sarayda yılın önemli bölümünü geçirirlerdi.

 

Bizans’tan sonra Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman ve bazı padişahlar Fenerbahçe’deki Şadırvan Köşkü’nde yaz mevsimlerinde oturmuşlardı. Kadıköy’ün önemli tarihi dışında Kadıköy’e şarkılarında yer veren sanatçılar da olmuştur.

Kadıköyde Kültür.

Kadıköy'deki sinema ve tiyatroların bir kısmı, 1992 yılında yaya yolu haline getirilen Bahariye Caddesi'ndedir. Süreyya Operası, Reks Sineması, Barış Manço Kültür Merkezi, Caddebostan Kültür Merkezi, Haldun Taner Sahnesi, Halis Kurtça Kültür Merkezi, Müjdat Gezen Sanat Merkezi, Çağdaş Sahne, Enver Demirkan Tiyatrosu, Bostancı Gösteri Merkezi başlıca gösteri ve performans alanlarından bazılarıdır. 1970'li yıllara kadar muhteşem binası ayakta duran Opera Sinema ve tiyatro salonu şimdilerda pasaj halindedir. İlçede 20'ye yakın sinema salonu vardır. 2005'te şair Sunay Akın tarafından kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi Göztepe'dedir.

 

Kadıköy'ün sembollerinden biri sayılan Kadıköy Boğa Heykeli ilçeye 1969 yılında taşınmış, şu anda bulunduğu Altıyol'a ise 1990'larda nakledilmiştir.

Otelinizi ekleyin,
Satışlarınızı arttırın.

Otelinizi ekleyin