Sayfa yükleniyor lütfen bekleyiniz.
Anasayfaya dön

Cunda Gezi Rehberi

Ayvalık, Balıkesir

Cunda Adası

Ege bölgesinin 4. büyük adası olan Cunda Adası tarihi sokakları, lezzetli yemekleri ve sakin sahilleriyle huzurlu tatil yapmak isteyenler için mükemmel bir lokasyon olabilir. Geçmişten günümüze birçok tarihi olaya tanıklık eden Cunda Adası ziyaretçilerine farklı bir tatil hissi yaşatıyor.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı olan adanın diğer adı Alibey Adası’dır. Farklı milletlere ev sahipliği yapan bölgenin kent dokusu bu minvalde şekillenmiştir. Sokakları ve evlerinin büyük bir çoğunluğu eski Rum yerleşimidir. Bölgede bulunan terk edilmiş yapılar zamanla konaklama ve restoran gibi hizmetler için restore edilmiştir.

Cunda’ya Nasıl Gidilir?

Cunda Adası, Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlıdır. Adaya erişim yalnızca Ayvalık merkezden sağlanmaktadır. Türkiye’nin farklı bölgelerinden adaya erişim sağlamak için birden fazla yol bulunmaktadır.

Şehirlerarası Otobüsle Cunda Adasına Nasıl Gidilir?

Cunda Adasına otobüs kullanarak erişmek için öncelikle Balıkesir merkez otogarına erişim sağlanmalıdır. Otogarda Ayvalık ilçe otobüsüne aktarma yapılır. Ardından Ayvalık merkezden Cunda Adası’na giden araçlar kullanılarak adaya ulaşılabilir.

Havayoluyla Cunda Adasına Nasıl Gidilir?

Cunda Adası’na en yakın havalimanı Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı’dır. Havayolu kullanarak adaya erişim sağlamak isteyenler havalimanından adaya giden minibüs veya taksiyle erişim sağlayabilir.

Deniz yoluyla Cunda Adasına Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan adaya deniz yoluyla Yenikapı-Bandırma feribotu kullanılarak erişim sağlanabilir. Feribotla adaya erişim yaklaşık 3 saat sürmektedir.

Cunda’ya Hangi Mevsimde Gidilir?

Ege bölgesinde yer alan Cunda’da akdeniz iklimi özellikleri görülmektedir. Nisan ve Ekim ayları arasında bölgede hava tatil için oldukça uygundur. Ekim ayının ardından bölgede hava sağumaya başlamaktadır.

Cunda Adasında Gezilecek Yerler

 Agios Yannis Kilisesi

 Kilise adada bulunan Aşıklar Tepesi’ne iki keşiş tarafından inşa edilmiştir. Mübadele döneminde terkedilmesinin ardından ciddi hasar gören kilise Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından restore edilmiştir. Günümüzde adayı ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken yapılar arasında bulunmaktadır.

 

 

 

Aşıklar Tepesi

Adanın en yüksek noktası olan Aşıklar Tepesi’nden çevrede bulunan diğer adalar rahatlıkla görülmektedir. Tepede Agios Yannis Kilisesi, Agia Triada Kilisesi, Panaya Klisesi, Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı bu tepede yer almaktadır.

Taş Kahve

Bölgenin en ünlü mekanları arasında bulunan Taş Kahve’nin tarihi 150 yıl öncesine dayanmaktadır. Taş Kahve deniz kenarında yıllardır ziyaretçilerini bekliyor. Bina vitraylı camları ve yüksek tavanı özellikleriyle diğer mekanlar arasından sıyrılıyor.

Ayışığı Manastırı

 Ayışığı manastırı tarihi 16. yüzyıla kadar uzanıyor. Mübadele sonrasında talan edilen manastır 2012 yılında Suzan Sabancı Dinçer tarafından restore edilmiştir. Orijinaline uygun olarak gerçekleştirilen restorasyonun ardından yapı günümüzde ziyaretçilere açıktır.

Rahmi M. Koç Müzesi

1873 yılında inşa edilen Taksiyarhis Kilisesi günümüzde Rahmi Koç Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Kilise 2011 yılında Koç ailesi tarafından restore edilerek 2014 yılında ziyarete açılmıştır.

Cunda Yel Değirmeni

 Adada yer alan yel değirmenleri bölgenin simgesi haline gelmiştir. Aşıklar Tepesi’nde bulunan yel değirmenleri mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Cunda Despot Evi

Despot evi 1862 yılında inşa edilmiştir. Despot olarak anılan din adamı tarafından  kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Günümüzde bölgede yer alan en ihtişamlı tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Mübadele sonrasında ilkokul, öksüz yurdu gibi farklı işlevlerle kullanılmıştır. Restore edilmesinin ardından günümüzde otel olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Anelemmatik Güneş Saati

Güneş saati Cunda merkezinde yer almaktadır. Ayvalık Belediyesi tarafından Ahmet Erol Keskin’i anmak amacıyla yapılmıştır. Gölgenin konumuna göre saati öğrenmek isteyenler tarafından ziyaret edilmektedir.

Cunda Tarihi Pazar

Tarihi sokaklara kurulan pazar yerinde bölgeye ait olan tüm taze meyve ve sebzeler yer almaktadır. Pazar, cumartesi günleri kurulmaktadır.

Cunda Sahilleri

Cunda Adası’nda denize girmek için farklı plaj seçenekleri bulunmaktadır. Milli park içerisinde yer alan Ortunç Koyu bölgenin popüler lokasyonları arasındadır. Milli park içerisinde bulunan koyda denize girmek için 3 farklı seçenek bulunmaktadır. Orman içerisinde ücretsiz bir şekilde denize girilebilmesinin yanı sıra Mocamp ve Ada Camping noktaları da ziyaretçiler tarafından tercih edilebilir. Mocamp ve Ada Camping özel işletmelere ait olan ücretli kamp alanlarıdır.

Adanın popüler alanlarından bir diğeri ise Paretiça Koyu’dur. Cunda merkeze yarım saat uzaklıkta bulunan bu koy etrafında farklı yeme-içme olanakları bulunmaktadır. Denizi berrak ve sığı olan Çataltepe plajı yüzme için tercih edilebilecek bir diğer lokasyondur. Adada ücretsiz bir şekilde plajda vakit geçirmek isteyen ziyaretçiler içinse Duba Plajı bulunmaktadır. Belediyeye ait olan bu plaj Ayvalık ve Cunda Adası bağlantısında yer almaktadır.

Cunda’da Ne Yenir?

Cunda Adası’nda sayısız deniz ürünü bulunmaktadır. Ziyaretçilere mevsiminde sunulan deniz ürünlerinin yanı sıra ege bölgesine ait olan meze çeşitleri bulunur. Giritli Türkler’in adaya getirdiği yemek ve meze çeşitleri tadılması gereken lezzetler arasındadır. Hardal otu, rezene, deniz börülcesi, kabak çiçeği, kazayağı, turp otu ve ısırgan Girit lezzetleri arasında yer almaktadır.

Bölgenin en ünlü tatlısı ise lor kurabiyesi ve lor tatlısıdır. Kaymakla servis edilen lor tatlısının yanı sıra sakızlı dondurma da mutlaka tadılmalıdır.

Cunda’da Nerede Konaklanır?

Cunda Adası’nda farklı konaklama seçenekleri bulunmaktadır. Bölgenin en ünlü yapıları olan taş binalar öne çıkan konaklama mekanları arasında yer almaktadır. Eski Rum yapıları restore edilerek butik otel ya da müstakil ev olarak ziyaretçiler ağırlanmaktadır. Taş yapıların yanı sıra adada bungalow evde konaklama seçeneği de bulunmaktadır. 


yerinizvarmi.com  sizler için aradığınız oteli  binlerce otel arasında   en uygun   fiyata  bularak tatilinizi unutulmaz kılmanıza yardımcı olacaktır.

 

 Birbirinde güzel otellerin erken rezervasyon  fırsatları   www.yerinizvarmi.com   'da.

Otelinizi ekleyin,
Satışlarınızı arttırın.

Otelinizi ekleyin