Sayfa yükleniyor lütfen bekleyiniz.
Anasayfaya dön

Ankara Gezi Rehberi

Ankara Merkez, Ankara

Ankara

Turkiye'nin merkezi ve başkenti olan Ankara, ortalama 6 milyonluk nufusuyla Turkiye'nin en buyuk şehirleri arasında yerini alır. İç Anadolu Bölgesi’nin merkezi konumundadır. Tarihi dokusu, kültürü ve bürokratik ayrıcalıklarıyla ön plana çıkar.

 

Ankara, sosyal ve kültürel etkinliklerin başkenti olarak bilinir. Turistik seyahatlerde her yıl binlerce insana kapılarını açar. Başkent konumunda olması ve kadim tarihi sebebiyle çokça ziyaret alır.

 

Devlet yönetimindeki en üst mertebeler ve yönetim merkezleri Ankara sınırları içerisindedir. Bu sebeple sadece turistik amaçla değil, bürokratik gerekçelerle de her yıl sayısız insan Ankara’yı ziyaret eder.

 

Birbirinden güzel Ankara otelleri ve en uygun Ankara otel fiyatları Yerinizvarmi.com'da!

 

Yerinizvarmi.com'da Ankara ve diğer tüm illerde otel, daire ve daha birçok tesis tipinde en uygun fiyatlarda konaklayabilir,  veya  fırsatlarını bulabilir, dilerseniz  yapıp, ödemenizi otelde yapma imkanına kavuşabilirsiniz ayrıca  ve  gibi konaklama fırsatları sizleri bekliyor.

Ankara'ya Nasıl Gidilir?

İç Anadolu Bölgesinde yer alan Ankara, ulaşım bakımından oldukça donanımlı iller arasında yer alır.

 

Büyükşehir statüsünde değerlendirildiği için bölgeye tüm ulaşım yollarıyla erişim sağlamak mümkündür. Ayrıca, Anadolu'nun tam ortasında konumlanması, Türkiye'nin her yerine kısa sürede erişim imkânına sahip olmasını sağlar.

 

Ankara'nın doğusunda , batısında , kuzeyinde  ve güneyinde  gibi iller yer alır. Birçok şehirle komşu olması, bu şehirler üzerinden ulaşımın elverişli hale gelmesini sağlar.

 

Türkiye'nin tüm illerinden hareket eden otobüsler, Ankara'ya düzenli olarak sefer düzenler.

 

Ankara Otobüsle Ulaşım

Türkiye'nin her yerinden Ankara'ya doğrudan otobüs seyahatleri düzenlenir. Ankara ve diğer iller arasında düzenli olarak karşılıklı seyahat düzenlenmesi, otobüsle ulaşımı kolay ve elverişli hale getirir.

 

Türkiye'nin hangi ilinden Ankara'ya gidileceğine bağlı olarak, Ankara ulaşımında sunulan seçenekler farklılık gösterir. Havalimanı ya da demiryolu hattı bulunmayan iller, Ankara'ya otobüs seyahatiyle de kolaylıkla ulaşım sağlar.

 

Terminallerde yer alan firmaların büyük bir bölümü, seyahat düzenlediği için Ankara biletinin alınması ulaşım için yeterli olur.

 

 ve Ankara arası otobüs yolculuğu, toplam 5,5 saat sürer. Ankara terminaline erişildikten sonra firmaların sunduğu servisler kullanılarak istenen ilçeye ulaşım sağlanabilir.

 

Ankara Havayolu Ulaşımı

Ankara Esenboğa Havalimanı, Türkiye'nin birçok ilinden direkt uçuşlar alır. Özellikle İstanbul, , , , ,  ve daha birçok büyükşehir havalimanlarından Ankara uçuşları direkt olarak gerçekleştirilir.

 

Otobüs yolculuğu kadar tercih edilen havayolu ulaşımı, Ankara seyahatlerinin kısa sürede tamamlanmasına yardımcı olur.

 

Otobüs biletleriyle benzer fiyatlarla satışa sunulan Ankara uçak biletleri, Ankara ulaşımında havayolunun tercih edilme oranını artırır.

 

Ankara Demiryolu Ulaşımı

Yüksek hızlı tren hatlarının oluşturulmasıyla Ankara yolculukları hızlı ve konforlu hale gelmiştir. İstanbul'dan Ankara'ya gitmek isteyen yolcular, YHT tarafından yönetilen seferleri tercih edebilir.İstanbul Söğütlüçeşme istasyonundan Ankara garına 4-5 saat içinde ulaşım gerçekleşir.  durağından Ankara istikametine hareket durumunda ise yolculuk sadece iki saat sürer.

 

TCDD tarafından belirlenen ana hat tren seferleri kullanılarak, Türkiye'nin farklı illerinden Ankara'ya erişim sağlanabilir. Tren yolculuklarının devamlı olması ve her defasında yeni bir sefer düzenlenmesi, Ankara yolculuklarının demir yolu üzerinden konforlu şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.

 

Ankara Karayolu Ulaşımı

Karayolu kullanımıyla İstanbul’dan Ankara'ya ortalama 4 saat içerisinde ulaşım sağlanır. Ankara’nın İç Anadolu Bölgesi’nde bulunması ve Türkiye'nin tam ortasında yer alması sebebiyle çeşitli illerden şehre ulaşımlar kısa sürer.

 

İstanbul’dan TEM otoyolu kullanılarak, düşük bir ücret karşılığında özel araçla hızla Ankara'ya ulaşılabilir.

 

Ankara'ya Hangi Mevsimde Gidilir?

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Ankara, yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve karlı iklim koşullarına sahiptir. Karasal iklimin hâkim olması sebebiyle kış aylarındaki kar yağışı sonrası şehrin hava koşulları zorlu hale gelebilir.

 

Gelişmiş bir şehir olması ve Türkiye'nin başkenti konumunda olması, Ankara'nın her mevsim ziyaret edilebilir bir şehir haline gelmesini sağlar. Şehrin her tarafına yayılan oteller ve konaklama imkânları, bölgeyi ziyaret eden kişilerin mevsimsel koşullardan etkilenmesini engeller.

 

Yaz ve kış dönemlerindeki hava koşullarının oldukça farklı olması, turistik amaçlarla Ankara’yı ziyaret etmek isteyen kişiler için etkili bir unsur olabilir.

 

Yaz aylarındaki en sıcak dönem temmuz ve ağustos aylarına denk gelirken, en fazla yağmur görülen dönem nisan ayında yaşanır. Aralık ayından şubat ayına kadar günler çok soğuk geçer. Kış aylarında hava sıcaklığı, -15 dereceye kadar düşer.

 

Ankara seyahatlerinde sıcaktan etkilenmemek ya da soğuk zamanlara denk gelmemek için bahar aylarının tercih edilmesi önerilir. Özellikle ilkbahar aylarının başlangıcından sonbahar aylarının sonuna kadar Ankara iklim koşulları geziler için oldukça elverişli hale gelir.

 

İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde Ankara'nın ziyaret edilmesi, turistik amaçlı gezilerin daha keyifli ve sorunsuz hale gelmesini sağlar.

 

Ankara seyahatlerinde en ideal otelleri belirlemek ve otel fiyatları hakkında gerekli bilgiyi almak için Yerinizvarmi.com üzerinden Ankara Otelleri seçeneğinin tercih edilmesi yeterlidir.

 

Ankara Şehir İçi Ulaşım

Ankara şehir içi seyahatler, Ankara Belediyesi tarafından sunulan sayısız toplu taşıma aracı seçenekleriyle sorunsuz hale gelmiştir. Ankara ulaşımında en fazla tercih edilen yöntemler, tren yolculukları ve otobüslerdir.

 

Tren

Başkentray tarafından koordine edilen trenler, Ankara şehir içi seyahatlerinde sıklıkla kullanılır.  – Kayaş ve Sincan arası olacak şekilde düzenlenen Ankara tren seferlerinde, her 10 dakikada bir yeni sefer düzenlenir.

 

Metro sistemiyle benzerlik gösteren trenler, halkın ulaşımının kısa ve konforlu hale gelmesini sağlar.

 

Metro

Ankara'nın en fazla tercih edilen ulaşım yöntemlerinden biri olan metro, yerin altından hızlı ve güvenli ulaşım imkânı sunar. Metro seferlerinin ilk durağı, Ankara Kızılay Meydanıdır.

 

M1 Metro güzergahı Kızılay ve  M2 metro hattı Kızılay ve , M3 metro hattı Batıkent ve Sincan, M4 metro hattı ise Tandoğan ve Keçiören arasında hareket eder. Ankara metrosuna binmek için EGO otobüslerinde kullanılan yolculuk kartlarının kullanılması gerekir. Metro güzergâhı ile Ankara’nın hemen hemen her yerine ulaşmak mümkün olur.

 

Minibüs

Ankara minibüsleri, mavi renkleriyle tanınır. Ankara’daki tüm ilçelere ulaşım imkânı sunan Ankara minibüsleri ile metro ve tren gibi hatların erişemediği uzak noktalara da ulaşım sağlanır. Nakit parayla çalışan minibüsler, her 15 dakikada bir sefer düzenler.

 

Taksi

Taksi seçeneği kullanılarak, Ankara içi seyahatler daha konforlu ve hızlı hale gelebilir. Nakit para ve banka kartı ile ödeme yapılabilen taksiler, istenen her konuma hizmet sunar.

 

Teleferik

2014 yılından beri kullanılan teleferikler, yolcuların beklemeden seyahat etmesini sağlar. Teleferik kabinlerinin her 15 saniyede bir durağa iner. Bu sayede yolcular beklemeden kabinlere binebilirler.

 

Yenimahalle ve Şentepe aralığında hizmet veren teleferikler, ortalama 13 dakikalık yolculuk sonucunda son durağa ulaşır.

 

Ankara'nın Popüler İlçeleri

Ankara gezilerinin vazgeçilmez noktaları arasında yer alan popüler semtleri, Ankara kültürünün ve tarihinin en iyi görüldüğü noktalar haline gelmiştir.

 

 Meydanı, Çankaya ve daha birçok semtiyle meşhur olan Ankara, ziyaretçileri için sayısız turistik etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. 

 

Kızılcahamam

Ankara il merkezinden 80 km uzaklıkta olan Kızılcahamam, kaplıcaları ve doğal şifalı sularıyla tanınır.  Kızılcahamam, şehrin en çok turist alan yerlerinin başında gelir. Turistik amaçla geliştirilmiş sayısız aktiviteye ev sahipliği yapar. Kendine has mimari yapısıyla dikkatleri çeker.

 

Karadeniz iklimi ve karasal iklimin etkisi altında kaldığından, yer yer yeşil alanlarla donanmıştır.

 

Sağlık turizmi, tarih turizmi, doğa turizmi ve dini turizmin bir arada görüldüğü Kızılcahamam’ı ziyaret etmek isteyen kişiler için en ideal oteller ve pansiyonlar, Yerinizvarmi.com üzerinden erişime açılmıştır.

Kızılcahamam'da yer alan birbirinden güzel tesislerde en uygun fiyatları incelemek için  sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

Beypazarı

Ankara merkezden 103 kilometre mesafede olan Beypazarı, tarihi evleri ve mimarisiyle ön plana çıkar.

 

Havuçları, maden suları ve gümüş işlemeciliği ile tanınan ilçe, tarihi konaklarıyla simge haline gelmiştir.

 

Ankara'yı günübirlik ziyaret eden ya da Ankara gezisine çıkan yerli ve yabancı turistlerin, Beypazarı’nı ziyaret etmeden şehirden ayrılmaması tavsiye edilir.

 

Ankara'nın simgesi ve popüler ilçesi haline gelen ilçe, konak tarzı mimarisi ve yamaçlardan oluşan eşsiz manzarasıyla, turistik bir mekân olmuştur.

Beypazarı'nda yer alan birbirinden güzel tesislerde en uygun fiyatları incelemek için  sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

Çankaya

Çankaya, Ankara'nın merkezi konumdaki ilçesi olarak nitelendirilir. TBMM başta olmak üzere, birçok bürokratik unsura ev sahipliği yapar. Kozmopolit ilçeler arasında yerini alan Çankaya, metropol özelliği taşır.

 

Anıtkabir ve sayısız özel yapının yer aldığı ilçe, konserler, konferanslar, tiyatrolar, kitapçılar ve kültürel etkinlikler için merkezi konum görevi görür.

 

ODTÜ, Bilkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve tanımış birçok üniversitenin en büyük kampüsleri, Çankaya ilçesinde konumlanmıştır.

 

Kültür ve finans merkezi olarak değerlendirilen Çankaya, siyasi ve kültürel kongrelerin gerçekleştirildiği noktadır.

 

Çankaya ziyaretleri için uygun fiyatlı ve ideal otelleri bulmak istiyorsanız, Yerinizvarmi.com üzerinden “” seçeneğini inceleyebilirsiniz.

 

Keçiören

Ankara merkeze 13 km uzaklıkta olan Keçiören, Mustafa Kemal Atatürk tarafından karargâh olarak kullanılan Meteoroloji Müzesine ev sahipliği yapar.

 

Ankara'nın en uzun şehir içi teleferik hattına sahip olan Keçiören Teleferiği, Keçiören’de hizmet verir.

Keçiören'de yer alan birbirinden güzel tesislerde en uygun fiyatları incelemek için  sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

Ankara'nın Tarihi Mekanları

Anadolu uygarlıklarına ve birçok medeniyete kapılarını açan Ankara, tarihi miras bakımından oldukça zengindir.

 

Ankara’nın Popüler Müzeleri

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Hitit, Frig, Sumer ve Asur gibi Anadolu Uygarlıkları’nın yanı sıra Roma Dönemi’nden kalma çok sayıda esere ev sahipliği yapar. Çivi yazısıyla düzenlenmiş onlarca kil tableti ve Hiyeroglif Luvicesi ile yazılmış metinleri burada görmeniz mümkündür.

 

Etnografya Müzesi

Anadolu’nun kültürünü tanıtan eser, giysi ve eşyaları ile oldukça ilgi çekicidir.

 

Kurtuluş Savaşı Müzesi

1920 yılında inşa edilen ve cumhuriyetin kurulduğu yıllardan beri merkez konumunda olan Eski Meclis binası, bugün Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. 1981 yılından beri kullanıma kapatılan bina, Ankara'nın sembolleri arasında yerini alır.

 

Ankara Kalesi

MS 7. Yüzyılda Pers İmparatorluğu tarafından inşa edilmiştir. Roma, Bizans ve Selçuklu İmparatorlukları’nın yanı sıra Ankara Kalesi, Haçlı orduları ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından da kullanılmıştır.

 

Anadolu için stratejik bir konumda olan Ankara Kalesi, Ankara'nın en yüksek noktasına inşa edilmiştir. Toplamda 42 ayrı kuleye ve 16 metre uzunluğunda duvarlara sahiptir.

 

Estergon Kalesi

MS 13. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Estergon Kalesi, kültürel açıdan sayısız mirasa ev sahipliği yapmıştır. İçerisinde bulunan Asya Bahçeleri ve Etnografya Müzesi ile tarihi ve turistik olarak oldukça ilgi çekici bir konuma sahip olur.

 

Osmanlı ve Macaristan arasında önemli bir simge haline gelen kale, iki ülkede de aynı özelliklerde inşa edilmiştir.

 

Gordion Antik Kenti

Frigya’nın başkenti olarak bilinen Gordion, ören yeri olma özelliği taşıyan yerleşimlerden bir tanesidir.

 

MÖ 9. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Gordion Antik Kenti, tarihi bakımdan sayısız eser ve mirasa sahiptir.

 

Gordion höyüğünde yapılan çalışmalar ve tarihsel kazıların ardından, kentin geçmişinin, Frigyalılar döneminden de geride olduğu anlaşılmıştır. Bölgede birçok tümülüsün yanı sıra ünlü Frig kralı Midas’ın mezarı bulunur.

 

Ankara'da Gezilecek Yerler

Sayısız kültürel mirasa sahip olan Ankara, ziyaretçilerinin eğlenceli vakitler geçirmesine yardımcı olur. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve Türkiye'nin Başkenti konumunda olan Ankara, tarihi ve kültürel açıdan oldukça gelişmiş metropol şehirlerin başında gelir.

 

Anıtkabir

Ankara'nın simgesi olan Anıtkabir, Mustafa Kemal Atatürk’ün mezarıdır. Yapının inşası 1953 yılında tamamlanmıştır.

 

Anıtkabir’i her yıl milyonlarca kişinin ziyaret eder. Her gün ziyarete açıktır ve girişler ücretsizdir.

 

Yerli ve yabancı turistlerin rahatlıkla ziyaret edebildiği Anıtkabir, özellikle milli bayramlarda ve resmi törenlerle ziyaret edilir.

 

Atakule

1989 yılında açılışı yapılan Atakule, dünyadaki ikinci alışveriş merkezine sahiptir. Ankara'nın en büyük ve ilk alışveriş merkezi, Atakule’nin hemen altına inşa edilmiştir.

 

Ankara ziyaretlerinde odak noktası haline gelen ve turistik açıdan gözde bir bölge sayılabilir. İçerisinde sayısız aktivite ve birçok popüler mağaza yer alır.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi

Ankara'yı ziyaret eden herkesin görmesi gereken yerlerden bir tanesi olan TBMM yeni binası, Ankara'nın simgesi olarak nitelendirilir.

 

Pazartesi, cuma ve cumartesi günleri ziyarete açık olan TBMM binası, turist rehberleri eşliğinde gezilebilir. TBMM binası ziyareti için 2 gün öncesinden rezervasyon yapılması gerekir. Saat 10.00 ile 16.00 aralığında ziyaretler gerçekleştirilebilir.

 

Elmadağ Kayak Merkezi

Ankara merkezden 17 kilometre uzaklıkta konumlanan , kış aylarında Ankara'yı ziyaret edecek kişilerin uğraması gereken bölgelerden biridir.

 

Kış turizmi konusunda oldukça gelişmiş olan kayak merkezi, Kırıkkale –  yolunun üzerindedir. Bölge, nisan ayından sonra yeşil bir alana dönüşür. Aralık ayından sonra ise kayak turizmine uyumlu hale gelir.

 

Atatürk Orman Çiftliği

1925 yılında, Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarıyla kurulan Atatürk Orman Çiftliği, Türkiye'deki en büyük hayvanat bahçesi olma özelliğine sahiptir.

 

Karadeniz havuzu, devlet mezarlığı ve küçük bir konağın yer aldığı çiftlikte, çocukların dikkatini çekecek sayısız obje ve tasarıma yer verilmiştir.

 

Ankara seyahatlerinde görülmesi gereken eşsiz bölgelerden bir tanesidir. Çocuklu aileler için eğlenceli deneyimler sunar.

 

Ankara'da Ne Yenir?

İç Anadolu Bölgesinin en büyük şehri olan Ankara, birbirinden farklı medeniyetlerin kültürüyle şekillenmiştir. Ankara mutfağının kendine has lezzetleri, şehri ziyaret eden kişilere farklı deneyimler sunar.

 

Ankara Tava

Ankara'nın meşhur lezzeti olan Ankara Tavası, bölgeyi ziyaret eden turistlerin en sevdiği ve talep ettiği yöresel lezzetlerden bir tanesidir. Pilavı iki farklı şekilde pişirilen Ankara Tava, pirinç ya da arpa şehriyeden yapılabilir.

 

İçerisinde kemikli kaburga eti bulunan yiyecek, isteğe göre kuşbaşı etle de servis edilir.

 

Öllüğün Körü

Eriştenin üzerine yerleştirilen kıymalı karışım ve sarımsaklı yoğurtla servis edilir.

 

Beypazarı Güveci

Ankara Beypazarı ilçesinin meşhur lezzetlerinden bir tanesi olan Beypazarı Güveci, 500 yıllık geçmişiyle tanınır. Osmanlı saray mutfaklarının vazgeçilmezi olan Beypazarı Güveci, odun ateşi üzerinde 5 saat boyunca pişirilir.

 

Kuzu eti ve pilav karışımının güveçte birlikte pişmesi, bu yemeğin lezzetini katlayan özelliğidir.

 

İnceğiz Çorbası

Kuzu etinden yapılan İnceğiz Çorbası, haşlanmış buğday ve nohutla zenginleştirilir. Kızarmış tereyağ ile servis edilen İnceğiz Çorbası, oldukça şifalı ve lezzetlidir.

 

Entekke Böreği

entekke böreği, Ankara'nın meşhur kıymalı böreğidir. Börek, mayalı hamurdan yapılır. Kıymalı iç harcın hamura yerleştirilmesinin ardından, kızgın yağa atılarak kızartılır.

 

Tamtak Tiridi

Yağda kızartılmış ekmeklerin üzerinde yerleştirilen çemenli tirit, Ankara'nın meşhur lezzetlerinden bir tanesidir. Çemen ve kıymadan elde edilen tirit karışımı, ekmeğin üzerinde servis edilmekte ve et suyuyla lezzetlendirilmektedir.

 

Efelek Sarması

Labada şeklinde de anılan Efelek Sarması, özel iç harcın efelek yapraklarına sarılmasıyla elde edilir. Güveçte ya da tencerede pişirilen Efelek Sarması, yoğurtla servis edilir.

 

Bazlama Kebabı

Küçük şekilde hazırlanan bazlamalar, özel et karışımıyla bir araya getirilir. Etin suyunun bazlamalara geçmesi ve közlenmiş sebzelerle servis edilmesi, bazlama kebabını Ankara'nın gözde lezzetlerinden bir tanesi haline getirir. Kebabın yapımında isteğe göre kuzu ya da dana eti kullanılır. Malzemeler hazırlandıktan sonra uzun süre güveçte ya da köz üzerinde pişirilir

 

 

Diğer Yazılar

Otelinizi ekleyin,
Satışlarınızı arttırın.

Otelinizi ekleyin