Sayfa yükleniyor lütfen bekleyiniz.
Anasayfaya dön

Trabzon Gezi Rehberi.

Trabzon Merkez, Trabzon

Trabzon.

Türkiye’nin en büyük dokuzuncu şehridir. Doğu Karadeniz’de yer alan Trabzon doğusunda Rize, batısında ise Giresun ile komşudur.

 

Roma İmparatorluğu ve Osmanlı döneminde eyalet merkezi olmuş, Orta Çağ'da bir Rum imparatorluğuna başkentlik yapmış kent doğal güzelliklerinin yanı sıra pek çok tarihi yapıyı barındırmaktadır. Bunların en önemlileri:

 


Manastırlar: Sümela Manastırı, Ayasofya müzesi, Kaymaklı Manastırı (Amenapırgiç Ermeni Kilisesi), Kızlar (Panagia Theoskepastos) Manastırı, Gregorios Peristera (Hızır İlyas)Manastırı, Kızlar (Panagia Kerameste) Manastırı, Vazelon Manastırı,

 


Hagaios Savas (Maşatlık) Kaya Kiliseleri,

 

 

 

Kiliseler ve Camiler: Hagia Anna (Küçük Ayvasil), Sotha (St. John)K, Hagios Theodoros, Hagios Konstantinos, Hagios Khristophoras, Hagios Kiryaki, Santa Maria, Hagios Mikhail, Panagia Tzita, Fatih (Panagia Khrysokephalos), Yeni Cuma (Hagios Evgenios), Nakip (Hagios Andreas Kilisesi), Hüsnü Köktuğ (Hagios Eleutherios), İskender Paşa Camii, Semerciler, Çarşı Camii, Gülbahar Hatun Camii, Trabzon valiliği ve Valievi.

 

 

 

Hamamlar: Sekiz Direkli Hamam, Fatih Hamamı, İskender Paşa Hamamı, Çifte Hamam, Hacı Arif Hamamı, Alaca Hamam, Tophane Hamamı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarih boyunca önemli bir bölge olmuş Trabzon hem Müslümanların hem Hristiyanların hakimiyet mücadelesi verdiği merkezlerden biridir.

 

 

 

M.Ö 9. Yüzyılda Sinop’tan gelen Yunan Kolonistler tarafından kurulmuş olan kent tarihin her döneminde Roma ve Bizans için önemli bir bölge olmuştur. Uzun yıllar Trabzon Rum İmparatorluğuna başkentlik yapmış olan Trabzon’da yıllarca Yunan kültürü ve Hristiyanlık hakim olmuştur.

 

 

 

 

 

 

 

Fatih Sultan Mehmet’in 1461 yılında kenti işgal etmesi ile Osmanlı Devletine katılan Trabzon’da 1478 yılında Yavuz Sultan Selim’in bölgeye vali olarak atanması ile önemli gelişmeler ve yatırımlar sağlanmıştır. Bu dönemde bölgedeki pek çok kilise camiye çevrilmiş Hristiyan kültürünün yanında İslam kültürünün de yükselmesi için bölgede çalışmalar yapılmıştır.

 

 

 

Hem Türkler hem de Hristiyanlar için önemli olan Trabzon bu iki kültürün harmanlanıp bir arada yaşadığı bölge olma özelliğini tarihin her döneminde korumuştur.

 

 

 

Sümela Manastırı

 

 

 

Trabzon dendiği zaman hiç kuşkusuz hepimizin aklına ilk gelen yer olan Sümela Manastırı Trabzon’un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisinde sarp kayalıklara kurulmuş deniz seviyesinden 1.50 m yükseklikteki tarihi Rum Ortodoks manastırıdır.

 

 

 

Sümela Manastırı’nın Bizans İmparatorluğu döneminde 375-395 yılları arasında Barnabas ve Sophronios adında iki rahip tarafından kurulduğu düşünülmektedir. 1923 yılına kadar işlevini sürdüren Sümela Manstırı’ndan günümüze ulaşan ana kilise kalıntıları III. Alexios dönemine aittir.

 

 

 

 

 

 

 

Ana kilisenin sağlam yapısı çeşme, keşiş odaları, küçük şapeller ve hücrelerden oluşmaktadır. Ana kilisenin çok fazla tahrip olan fresklerinden birkaç parça eksiktir. Osmanlı döneminde padişahlar tarafından kiliseye maddi yardımlarda bulunulmuştur.

 

 

 

Hristiyan dünyası için önemli bir tarihi yapı olan Sümela Manastırı pek çok yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır.

 

 

 

Trabzon Kalesi

 

 

 

Trabzon’un Araklı ilçesinde küçük bir yarım ada üzerine kurulmuş olan Trabzon Kalesi yaklaşık 40 metre yüksekliğe sahip ve hafif meyilli yapısı ile Karadeniz sularını seyretmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

Sarp kayalıklar üzerine kurulmuş olan kale bölgede yaklaşık bir dönümlük arazide kıyı şeridi boyunca uzanmaktadır. Trabzon Kalesi mimari yapısı itibari ile tipik bir Bizans kalesi özelliği taşımaktadır.

 

 

 

Vazelon Manastırı

 

 

 

Trabzon’un Maçka ilçesine 14 km uzaklıkta olan Kiremitli Köyü ormanında bulunan Vazelon Manastırı adını bulunduğu Zabulan Dağından almış ve kutsal mağaranın önüne kurulmuştur.

 

 

 

 

 

 

 

Vazelon Manastırı’nın  XI. Yüzyılda yapıldığı sonraki dönemlerde ise genişletildiği düşünülmektedir. Eğimli bir arazide bulunan manastıra merdivenle çıkılmaktadır. Kule şeklindeki girişinden sonra odalara geçiş yapılan koridor karşımıza çıkmaktadır. Koridorda toplan altı oda bulunmakta ve tahrip olmadan önce bu odaların bulunduğu kısmın üç katlı olduğu düşünülmektedir. Odaların olduğu bölümden merdivenle avluya geçilmektedir. Avlu bölümünde ise kutsal mağaranın önünde bir kilise bulunmaktadır. Avlunun güne köşesinde fırın, yemek salonu ve mutfak bulunmakta ve kuzey köşesinde ise kemerli kalıntılar yer almaktadır.

 

 

 

Vazelon Manastırı 1923 yılında işlevini yitirmiş ve boşaltılmıştır. Bu tarihten sonra tahribata uğramış olan manastırın günümüze kadar ulaşmış bölümleri gezilebilmekte ve turistlerin ilgisini çekmektedir.

 

 

 

Uzungöl

 

 

 

Tarihi değerlerinin yanında doğal güzellikleri ile de ön planda olan Trabzon’da kuşkusuz ilk akla gelen yerlerden biri Uzungöl’dür. Trabzon’un Çaykara ilçesinde bulunan köyün Rumca ismi Saraho’dur. Günümüzdeki adını köy kıyısı boyunca akan gölden almış olan Uzungöl doğa turizmi seven gezginlerin huzur bulduğu ve çok tercih ettikleri yerlerden biridir.

 

 

Otellerin Erken rezervasyon fırsatları Yeriniz varmı 'da.

 

Atatürk Köşkü Müzesi

 

 

 

 

 

Atatürk Köşkü Müzesi

 

 

 

 

 

 

1890 yılında Trabzonlu Banker Kostantin Kbayanidis tarafından yazlık olarak yaptırılın köşk Barok dönemi mimarisi özelliklerini taşımaktadır. Mustafa Kemal 1924 yılında Trabzon’a yaptığı gezisinde bu köşkü beğendiğini dile getirmiş daha sonra 1930 yılında ise ziyaret etmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

Cumhuriyet’in ilanından sonra Trabzon Özel İdaresince satın alınan köşk Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilmiştir. 1937 yılında Trabzon’a geldiğinde bu köşke kalan Atatürk ayrıca köşkte toplantılar da yapmıştır. Atatürkün ölümünden sonra vasiyeti üzerine bütün mal varlığı devlet hazinesine bağışlanmış ve köşk de 6 Nisan 1943 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

 

 

 

Ayasofya Manastır Kilisesi

 

 

 

Komnensos ailesinden Kral I. Manuel tarafından 1250- 1260 yılları arasında yaptırılmış olan kilise Trabzon Rum İmparatorluğu 1584 yılında Osmanlı Devleti himayesi altına girene kadar kilise olarak kullanılmış daha sonra camiye dönüştürülmüştür.

 

 

 

 

 

 

 

Kilise I. Dünya Savaşı sırasında Trabzon’un Ruslar tarafından işgalinden sonra askeri hastane ve depo olarak kullanılmıştır.

 

 

 

1964 yılında restore edildikten sonra müzeye dönüştürülen kilise 2013 yılında tekrar İslam İbadethanesine dönüştürülmüştür.

 

 

 

 

 

 

 

Boztepe

 

 

 

Eşsiz bir şehir manzarası sunan Boztepe Trabzon’un tamamını kuşbakışı görme imkanı sunmaktadır. Özellikle fotoğraf çekimi için çok fazla tercih edilen Boztepe çay bahçeleri ve oturma alanları ile manzaranın tadını çıkarabileceğiniz güzel bir ortam sunmaktadır.

 

 

 

Zağnos Vadisi Parkı

 

 

 

 

 

 

 

Trabzon şehir merkezindeki Yavuz Selim Bulvarı üzerinde yer alan Zağnos Vadisi Parkı, kentsel dönüşüm kapsamında restore edilmiştir. Zağnos Vadisi içerisinde yapay havuzlar, ağaç ve bitki peyzajları, rekreasyon alanları, piknik alanları ve çay bahçesi bulunmaktadır.

 

 

 

St. Michael Kilisesi

 

 

 

 

 

 

 

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yer alan tarihi kilise olan St. Michael Kilisesi tek nefli bir yapı olma özelliğine sahiptir. Kilisenin doğu apsisi dıştan beş cepheye sahip olup içten ise yarım dairedir. Mimari yapısı ile tipik Bizans dönemi kilisesi olma özelliğine sahip kilisenin günümüze kalan kalıntıları ziyaretçilere açıktır.

 

 

 

Peristera Manastırı

 

 

 

Trabzon’un Maçka ilçesinin Şimşirli Köyü’nde yer alan Peristera Manastırı,bölge halkı tarafından Hızır İlyas Manastırı olarak adlandırılmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

8.yüzyılın ortalarında inşa edilen Peristera Manastırı, yaklaşık 300 metre yüksekliğindeki bir kayanın tepesine inşa edilmiştir. Bu özellik, Yunanistan’daki Meteora Manastırı’nı anımsatmaktadır.

 

 

 

Çal Mağarası

 

 

 

Düzköy ilçesindeki Çay Beldesi’nde yer alan Çal Mağarası, Trabzon’un doğa güzelliklerinden bir tanesidir. 2003 yılında Trabzon İl Özel İdaresi tarafından yürüyüş yolu ve ışıklandırma çalışmaları yapılarak ziyarete açılan mağara içerisinde göl ve çağlayan da bulunmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

Trabzon’daki Çal Mağarası’nın astım ve sinüzit hastalarına iyi geldiği iddia edilmektedir. Yaklaşık 8 milyon yıllık bir oluşum sürecine sahip olan mağaranın 1 kilometrelik kısmı turistlerin ziyaretine açıktır.

 

 

 

Yaylalar

 

 

 

 

 

 

 

Doğa güzellikleri ile oldukça meşhur olan Trabzon’da hem turistlerin hem bölge halkının yaz aylarında oldukça ilgi gösterdiği yayla kültürü yeşilin ağırlıklı olduğu tamamen doğayla iç içe olma imkanı sağlamakta ve huzur dolu bir ortam sunmaktadır.

 

 

 

Trabzon geziniz sırasında bölgedeki yaylalarda doğanın huzurun ta  kendisini bulacaksınız.

 


 yerinizvarmi.com  sizler için aradığınız oteli  binlerce otel arasında   en uygun   fiyata  bularak tatilinizi unutulmaz kılmanıza yardımcı olacaktır.

 

 Birbirinde güzel otelleri erken rezervasyon  fırsatları ile www.yerinizvarmi.com   ‘da

Diğer Yazılar

Otelinizi ekleyin,
Satışlarınızı arttırın.

Otelinizi ekleyin